Vánoce

Vánoční pečení

 

Vánoce se blíží a je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, jaké cukroví letos připravíme. K rodinné klasice neuškodí přidat nějaký nový recept, kterým své blízké překvapíme. Tady je první nabídka.
 

Čokoládové koláčky s nádivkou


 

Těsto: 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 140 g másla, 3 žloutky, 100 g strouhané čokolády, kůra z ½ citronu
Náplň: 40 g mletého kokosu, 40 g mletých ořechů, 30 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
mléko


 

Ořechy, kokos a moučkový cukr spaříme trochou horkého mléka. Poté přidáme rum a vymícháme dohladka. Máslo utřeme do pěny s cukrem, žloutky a strouhanou čokoládou,. Přidáme citronovou kůru a mouku. Z těsta vytvoříme malé kuličky. Každou kuličku prstem vytvarujeme do koláčku s důlkem. Do důlku dáme nádivku. Pečeme dorůžova.

 

Šlehané zázvorky

 

150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 vejce, špetka prášku do pečiva, citronová kůra


 

Ve vodní lázni šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Přidáme citronovou kůru, prosetou mouku s práškem do pečiva, zázvorem a vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, vykrajujme tvary zázvorek. Klademe na vymazaný plech a v mírné troubě upečeme. Na plechu necháme vychladnout

 

Rumové kroužky

500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g másla, 50 g mletých ořechů, 2 žloutky, 100 ml rumu, 100 g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr

Z mouky, cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujeme těsto a necháme 10 minut v chladu odpočinout. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, spojíme do kroužků a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Rum zahřejeme a cukr smícháme s vanilkovým cukrem. Vychladlé kroužky namáčíme v horkém rumu a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou

 

Oříškové věnečky

 

 300 g polohrubé mouky, 60 g upražených lískových oříšků, 80 g rostlinného tuku, 1 vejce, trochu soli, nastrouhaná kůra z poloviny  citronu, 30 g moučkového cukru, 1/8 l mléka, 15 g droždí, ztužený tuk na vymazání plechu,  1 vanilkový cukr, 3 sáčky vanilkového cukru na obalení. 

Z droždí, trochu mouky a cukru připravíme kvásek. Změklý tuk utřeme do pěny, přidáme cukr, vejce, citronovou kůru, sůl a třeme ještě 10 minut. Přilijeme kvásek, prosátou mouku smíchanou s umletými oříšky, vlažným mlékem a na vále vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme ho a dáme kynout. Z vykynutého těsta nakrájíme stejně velké kousky, vyválíme z nich válečky a upravíme věnečky. Složíme je na vymaštěný plech a dáme kynout. Pak je upečeme dozlatova. Svaříme 200 ml vody s 1 vanilkovým cukrem. Upečené věnečky ponoříme do horké sladké vody a rychle vyndáme. Ihned je obalujeme ve vanilkovém cukru. Pak je navlečeme na vařečku a necháme v suché místnosti po celý den sušit.

 

Rumové koláčky

120 g hladké mouky, 120 g másla, 80 g moučkového cukru, 60 g umletých  lískových oříšků, na ozdobu 50 g upražených lískových oříšků.
Rumový krém:  150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
Rumová poleva:  250 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu

Všechny přísady na rumový krém utřeme dohladka. Do prosáté mouky, cukru a umletých oříšků rozsekáme máslo, zpracujeme těsto a dáme je do studena ztuhnout. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme malé koláčky. Srovnáme je na suchý plech a upečeme. Studené spojujeme rumovým krémem. Zahřejeme 3 lžíce rumu, přidáme 1 lžíci vody, přisypeme 250 g moučkového cukru a vymícháme hladkou polevu. Naneseme na koláčky a doprostřed dáme po jednom upraženém lískovém oříšku.

 

Višňové kuličky

 


 

  130 g oloupaných strouhaných mandlí, 80 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy, kompotované okapané višně, moučkový cukr na vál, 30 g čokolády na obalení.
Čokoládová poleva:  100 g čokolády, 170 g kostkového cukru, 40 g másla.

 

Čokoládu na obalení nahrubo nastrouháme. Cukr smícháme se strouhanými mandlemi, přidáme ušlehaný sníh z bílků, citronovou šťávu a směs zpracujeme v tuhou hmotu. Nakrájíme z ní kousky, zploštíme je, doprostřed vložíme višni a zabalíme ji tak, aby vznikla kulička. Kuličky sušíme na pocukrovaném prkénku. Mezitím si připravíme polevu. Cukr rozpustíme ve 200 ml vody a vaříme tak dlouho, až začne tekutina houstnout. Čokoládu necháme změknout,  přidámedo ní  máslo a utřeme dohladka. Poté za stálého míchání  přiléváme svařený cukr. Kuličky napícháme na párátka, namočíme je v polevě, necháme chvíli zaschnout a obalíme je ve strouhané čokoládě.
 
Pečené košíčky s nádivkou

 250 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g cukru, 2 žloutky, citronová kůra
Náplň: 2 vejce, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g v rumu namočených a nasekaných rozinek

Z mouky, másla, cukru, žloutků a citronové kůry vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme ořechy, rum a vymícháme hladký krém.. Těsto vtlačíme do formiček - "košíčků" a plníme připravenou nádivkou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí a vyjmutí z formiček jemně pocukrujeme.

 

Anýzové pečivo


 

Těsto 1: 200 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 1 lžička tlučeného anýzu, 110 g másla, 3 žloutky, ztužený tuk na papír
těsto 2: 120 g pískového cukru, 3 bílky, 100 g strouhaných ořechů, 40 g strouhané čokolády.

Přesátou mouku spojíme s máslem, cukrem, anýzem a žloutky v těsto, které dobře propracujeme a dáme na hodinu do studena ztuhnout. Ze ztuhlého těsta vyválíme plát asi půl centimetru silný, položíme jej na papír z obou stran pomazaný tukem. Přeneseme na plech  a dáme do předem vyhřáté trouby napůl upéci. Mezitím připravíme druhé těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících zašleháme cukr a vmícháme ořechy a čokoládu. Toto těsto rozložíme na poloupečený plát a dopečeme dozlatova. Ještě za tepla vykrajujeme plechovou formičkou anýzová kolečka.

 

Vánoční trubičky s krémem

420g hladké mouky 120g moučkového cukru, 200g hery, 3 vejce, 3 - 4 lžíce kakaa, čokoládovou polevu, kokos na posypaní, náplň: 3/8 l mléka 1 heru, 1 sáček vanilkového pudinku 2 lžíce krystalového cukru, 100 - 150g moučkového cukru, množství je (asi na 70 kousků).
 

1. Z mouky, cukru, hery, vejce a kakaa vypracujeme těsto, z kterého vyválíme placku. Nakrájeme ji na obdélníčky a pečeme navinuté na malých kovových trubiček, nechame vychladnout.

2. Uvaříme pudink a necháme jej vychladnout. Moučkový cukr vyšleháme s herou a postupně přimícháváme do pudinku. Plněné trubičky namáčíme v polevě a hned obalujeme ve strouhaném kokosu. Doba připravy přibližně 1 hodina.

 

Slepované kytičky

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 125 g cukru
  • 200 g vychlazeného másla
  • vejce

Náplň a ozdobení

  • 2 žloutky
  • libovolný druh zavařeniny
  • moučkový cukr 

Mouku prosijeme na vál a promícháme se solí a cukrem. Uprostřed uděláme důlek a kolem rozložíme na vločky nakrájené máslo. Do důlku rozklepneme vejce a všechny přísady prosekáme nožem, až vznikne hrubá žmolenka. Rukama z ní rychle vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a chladíme zhruba 30 minut. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta přibližně 4 mm silný plát. Formičkami ve třech velikostech z těsta vypichujeme kytičky. Uprostřed nejmenších kytiček ještě vypíchneme kolečko. Troubu předehřejeme na 180° C. Žloutky rozšleháme s lžící vody. Střední a nejmenší kytičky potřeme vespodu vejcem a přiložíme ke spodním, největším. Střed vrchní kytičky naplníme zavařeninou. Cukroví narovnáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 minut dozlatova. Potom je dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku a posypeme cukrem.

Příprava asi 45 minut, chlazení asi 30 minut, pečení asi 12 minut

 

Ozdobné stříkané pečivo

vánoční cukroví

  • 120 g cukru
  • sůl
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • případně rozpuštěná čokoláda a marmeláda na ozdobení
  •  170 g másla

Troubu předehřejeme na 180° C. Plech vyložíme pečicím papírem. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Máslo ušleháme do pěny a vmícháme cukr, sůl a vanilkovou dřeň a mícháme tak dlouho, dokud ze směsi nevymícháme hustý krém. Na krém prosijeme mouku, vsypeme mandle a vypracujeme tuhé vláčné těsto. Těsto naplníme do plátěného cukrářského sáčku opatřeného hvězdicovým tvořítkem a nastříkáme na plech různé tvary. Pečeme asi 15 minut. Cukroví necháme vychladnout a nakonec podle vlastní fantazie a chuti ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, nebo kapkou marmelády.